Værd at Vide om Krokus

En krokus er en velkendt flerårig blomst, der vokser til at blive mellem 8 og 16 centimeter høj, med gule, lilla, lavendelfarvede og hvide koppe-formede blomster. Krokus blomster er et af medlemmerne af iris familien. Det er en hårdfør plante, der almindeligvis blomstrer om foråret, med undtagelse af et par af arterne af krokus, der i stedet blomstrer om efteråret.

Krokusplanten har over 80 arter, hvoraf cirka 30 af dem er opdrættet kommercielt. Den mest plantede krokus i Danmark, er den hollandske krokus, der også er kendt som crocus vernus. Denne krokus blomsts popuaritet skyldes i høj grad, at den har den største blomst. Andre almindelige krokusarter er crocus chrysanthus, som er en af de første til at blomstre i slutningen af vinteren, eller endda det tidlige forår. Crocus sieberi er temmelig kort, og blomstrer meget tidligt, mens krokus tommasinianus, der også blomstrer tidligt, er elsket for sine forskellige nuancer af lilla.

Krokus kan plantes både indendørs og udendørs, i enten blomsterbed eller potter. Krokusser nyder godt af fuld sollys, og kan vokse i fattige til gennemsnitlige jordarter, hvis jorden er godt drænet.

Når du planter krokus udendørs, er det bedste tidspunkt at plante dem på, i efteråret, når vejret er køligt. Det er også tilrådeligt at plante dem, hvor der vil være tæt på ingen forstyrrelser gennem vinteren, og generelt plante dem væk fra små dyr, der kan ske at benytte dem som mad. Det er særligt egern, mus og kaniner du skal være opmærksom på her. Et beskyttet, solrigt blomsterbed er at foretrække. Græsplanter, blade og halm fungerer gasnke fremragende som muld til krokus, og bør bruges løbende, mens planterne vokser. Planterne skal også vandes hele vinteren, selv hvis der er sne. Du vil typisk begynde at se de første skud, når sneen smelter, eller det tidlige forår rammer. Krokus blomstrer typisk  i begyndelsen af foråret, og frem til det tidlige efterår.

Når du planter indendørs, skal du plante dine krokus i små potter, der indeholder et lag af små sten, eller noget grus, på bunden, efterfulgt af steril pottejord. Sørg for at plante dine krokus med den spidse ende op ad, og gerne 2-3 centimeter fra hinanden, og dæk dem så til med jord. Det næste trin er, at vande dem grundigt, og lade jorden dræne. Placer potterne på et koldt og mørkt sted, gerne omkring 7-8 grader, i seks uger. En gang om ugen bør du tjekke for, om der er kommet rødder ? de vil typisk begynde at kravle ud af afløbshullerne i de potter, du har plantet dem i. Når rødderne for alvor etablerer sig, er det tid til, at flytte dine krokus til et solrigt sted ved stuetemperatur. Tre uger senere vil blomsterne begynde at vise sig.